VABILO: SIMBOLIČNI IZPUST KEČIG V MURO

V okviru kampanje Rešimo Muro! s sloganom »Naj Mura teče brez hidroelektrarn, za vse nas in še dolgo!« vas vabimo, da se nam pridružite na simboličnem izpustu kečig, s katerim želimo opozoriti na pomen prosto tekoče reke Mure za selitvene vrste rib, kot so npr. kečiga, podust in sulec, ki bi v primeru izgradnje hidroelektrarn na Muri tudi najhitreje izginile.

Kdaj: Sreda, 1. junija 2016 ob 10.00 uri

Kje: Kegljaški klub Ceršak, Gasilska ulica 6, 2215 Ceršak (pri mali hidroelektrarni Ceršak)
http://zemljevid.najdi.si/najdi/Gasilska+ulica+6%2C+Cer%C5%A1ak

izpust kečig bo na otoku

Lokaciji: izpust kečig in mesto zbora

S simboličnim izpustom kečig želimo opozoriti na izjemen nacionalni pomen, ki ga ima prosto tekoča reka Mura z vidika ohranjanja ribjih vrst, saj predstavlja življenjski prostor kar 51 od 76 domorodnih vrst rib (67 %) v Sloveniji. Načrtovana izgradnja verige 8 hidroelektrarn na reki Muri bi povzročila izumrtje kar 19 domorodnih vrst rib. Pred izpustom bomo kečige tudi označili s posebnimi T-oznakami, ki bodo v primeru ponovnega ujetja omogočile sledenje posameznih osebkov.

Kečiga je riba selivka in redki primerki vsako leto ujeti v reki Muri, dokazujejo, da še vedno prihaja v Slovenijo iz Drave ali morda celo iz Donave, saj je na tej poti ne ovira še nobena pregrada. Kečiga in druge rečne vrste rib za svoj obstoj potrebujejo zelo raznolike rečne mikrohabitate in kemijsko-fizikalne parametre vode, ki pa jih lahko ustvarja samo prosto tekoča reka.

V Sloveniji sta dve od treh velikih rek že zajezeni, Drava in Sava. Mura je zadnja slovenska nižinska reka, ki še nima hidroenergetskih pregrad. Z izgradnjo hidroenergetskih jezov bi bila uničena še zadnja velika slovenska nižinska reka ter prekinjena mreža 700 km prosto tekočih rek, ki slovenski del Mure povezuje z Donavo in Dravo.

Izpustu kečig v reko Muro bodo prisostvovali:
Andreja Slameršek, predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije in koordinatorica WWF-ove kampanje Rešimo Muro
dr. Miroslav Žaberl, predsednik Ribiške Zveze Slovenije
Rok Rozman, olimpijec, vodja projekta Balkan Rivers Tour in ambasador reke Mure
Arno Mohl, vodja projekta Biosferni rezervat »Mura-Drava-Donava« pri WWF

Dogodek bomo zaključili v gostilni Brod na Muri, ki se nahaja v bližini ribiškega doma RD Mura Paloma, Sladki vrh: http://zemljevid.najdi.si/najdi/vranji%20vrh%2088

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite koordinatorici kampanje Rešimo Muro Andreji Slameršek, 040 669 991, slandreja@gmail.com

INFOGRAPHIC Sterlet: