VABILO MEDIJEM: SPROŽEN POSTOPEK NA USTAVNEM SODIŠČU GLEDE KONCESIJE ZA 8 HE NA MURI

Vabilo za medije

Na novinarski konferenci, ki bo v sredo, 15. junija 2016 ob 11. uri bom predstavili pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti koncesije za izgradnjo verige osmih hidroelektrarn na reki Muri.

Kje: Brod na Muri, Krog

Vlada RS je že pred več kot 10 leti Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) z uredbo podelila koncesijo za izgradnjo osem hidroelektran na reki Muri, pri čemer predmetna Uredba kot takšna nikoli ni bila predmet celovite presoje vplivov na okolje (CPVO), čeprav bi morala biti. Pred kratkim je postalo jasno, da poskuša Vlada RS to zahtevo zaobiti s pripravo državnega prostorskega načrta (DPN) le za hidroelektrarno Hrastje – Mota in s tem izvesti CPVO ločeno zgolj za ta odsek, s čimer javnost do sedaj ni bila seznanjena.

Društvo za preučevanje rib Slovenije je vložilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja (Uradni list RS, št. 120/05).

Uredba o koncesiji je protizakonita in protiustavna, ter v nasprotju z nacionalno in EU zakonodajo, saj ni upoštevala smernic za varovanje narave, izvedba načrta bi pomenila nedopustno poslabšanje stanja površinskih voda reke Mure v nasprotju z okvirno vodno direktivo EU, strateška presoja vplivov na okolje za celotno verigo hidroelektrarn ni bila nikoli narejena, javni razpis za podelitev koncesije ni bil objavljen, prav tako pa Slovenija o tem projektu ni obvestila sosednjih držav s katerimi si delimo reko Muro, k čemur jo obvezuje Espoo konvencija.

Društvo za preučevanje rib Slovenije, WWF (Svetovni skald za naravo) in koalicija več kot 40 nevladnih organizacij močno nasprotujejo temu projektu, ki bo za vedno spremenil Muro, kot jo poznamo, in pozivajo k ohranitvi te naše edinstvene reke in so pričeli s kampanjo »Rešimo Muro – Naj Mura teče brez ovir«, s katero želijo opozoriti javnost na grožnjo, ki jo izgradnja HE predstavlja Muri in njeni biotski raznovrstnosti.

Kontakti za medije:

Andreja Slameršek, Društvo za preučevanje rib Slovenije in koordinatorica WWF kampanje Rešimo Muro, 040 669 991, slandreja@gmail.com

Bojan Stojanović, WWF Adria, 051 367 362, bstojanovic@wwfadria.org

PODPORNIKI KAMPANJE »REŠIMO MURO«:

Podporniki

O WWF
WWF je ena največjih in najbolj spoštovanih neodvisnih organizacij za varstvo narave, ki s skoraj petimi milijoni privržencev in globalnim omrežjem deluje v več kot sto državah. Poslanstvo WWF je ustaviti degradacijo Zemljinega naravnega okolja in graditi prihodnost, v kateri ljudje živijo v sožitju z naravo skozi ohranjanje svetovne biotske raznovrstnosti, zagotavljanjem trajnostne uporabe obnovljivih naravnih virov in spodbujanjem zmanjševanja onesnaževanja ter potratne porabe. Za več informacij od delu WWF v regiji obiščite: http://adria.panda.org/sl/.