NAGRAJEN KRATKI FILM O MURI!

Avtor: Jakob Vogrinec, 7. b (12 let)
Mentorja: Boštjan Sovec (KUD ZRAK), Dejan Kokol (OŠ Gornja Radgona, dejan.kokol@guest.arnes.si)

V kratkem filmu o reki Muri avtor predstavlja pomembnost ohranitve/zaščite reke Mure in vpliv podnebnih sprememb/človeka nanjo. Reka Mura je neposredno povezana z mestom Gornja Radgona, kjer avtor prebiva in obiskuje šolo. Je obenem tudi mejna reka med državama Avstrijo in Slovenijo ter predstavlja številne možnosti za turizem, sprostitev, uživanje v naravi in gospodarstvo. Ne nazadnje se pripravljajo projekti izgradnje hidroelektrarn in s tem škodljivi vplivi na življenje v in ob reki Muri. Avtor si je pred projektom snemanja filma zastavil številna vprašanja, povezana z Muro. Podrobne in strokovne odgovore je pridobil od svojega strica Borisa Bezjaka, ki ljubiteljsko raziskuje reko in življenje, povezano z njo, ter opozarja na negativne vplive človeka na reko in z njim povezanih podnebnih sprememb. Reka Mura je s svojo biotsko pestrostjo in vodnim bogastvom pomemben biser naše pokrajine. Zato se avtor v filmu zavzema za njeno zaščito.

Avtor, režiser, snemalec in monter filma je učenec sam, saj je snemalec in fotograf ter avtor številnih krajših filmov. Kot mentorji ga spremljajo mama, Saša Bezjak – umetnica, Boštjan Sovec – mentor za videe in Dejan Kokol – mentor za fotografijo na OŠ Gornja Radgona.

Jakob Vogrinec, © by Vogrinec

Jakob Vogrinec (2003), učenec OŠ Gornja Radgona, se pod mentorskim vodstvom Boštjana Sovca KUD ZRAK ( film) in Dejana Kokola FOTOGROŠ ( fotokrožek v OŠ) dve leti ukvarja s fotografijo in filmom. V tem času je posnel devet različnih kratkih, predvsem igranih, improviziranih in dokumentarnih filmov. Film o Muri je nastal kot odziv na razpis Blejskega vodnega festivala in Ministrstva za okolje in prostor ter se dotika okoljevarstvene tematike reke Mure. Prejel je 2. nagrado.
Sam pravi, da ga je reka pritegnila zaradi dobrih kadrov in predvsem zato, ker mu je stric že veliko povedal o Muri.  

Leave Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja