ORNITOLOŠKI POHOD OB REKI MURI

Ceršak-Šentilj, 19.3.2017 – Prebujajoča se pomlad je čas, ko se gozdovi ob Muri obarvajo v neskončne odtenke spomladanskih cvetlic. Njihovo prebujanje spremlja živahno petje ptic, ki se spreletavajo med vejami dreves. Pomurska sekcija Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je v nedeljo, 19. marca, organizirala ornitološki izlet ob reki Muri od Ceršaka proti Šentilju.

Pohod ob Muri , © by Gregor Domanjko
Pohod ob Muri, © by Mojca Podletnik

Pod vodstvom Darka Lorenčiča so se udeleženci sprehodili ob reki Muri, kjer so lahko prisluhnili oglašanju tipičnih ptic poplavnih gozdov ob reki Muri. Še posebno zanimanje so poželi trije srednji detli, vrste, prav tako značilne za poplavne gozdove, ki so uprizorili pravo predstavo merjenja moči v oglašanju.
Vrhunec izleta je sledil že kmalu po začetku, ko so udeleženci na nekaj metrov opazovali povodnega kosa (Cinclus cinclus). Ta ptica na Muri dosega vzhodno mejo razširjenosti. Pogumnemu poziranju je sledilo iskanje hrane, kar povodni kos izvaja na prav poseben način – pod vodo. »Že en povodni kos je poskrbel za navdušenje udeležencev, ko pa se mu je pridružil še drugi, je bilo navdušenje vseh neverjetno«, je vzdušje na izletu pokomentiral Darko Lorenčič.

Povodni kos, © by Gregor Domanjko
Povodna kosa, © by Darko Lorenčič
Pomladanski žafran (Crocus vernus), © by Mojca Podletnik
Navadni jetrnik (Hepatica nobilis), © by Gregor Domanjko
Pomladanski veliki zvonček (Leucojum vernum), © by Mojca Podletnik
Navadni pasji zob (Erythronium dens-canis), © by Mojca Podletnik
Pohod ob Muri, © by Mojca Podletnik
Pohod ob Muri, © by Gregor Domanjko

Izlet so udeleženci nadaljevali po planinski poti PD Paloma Sladki Vrh, ki se v smeri proti Šentilju dviga nad reko Muro. Jetrnik, pljučnik, veliki zvonček in pasji zob so bile le nekatere od številnih spomladanskih cvetlic ob poti. V zraku se je širil vonj po čemažu, ki so ga udeleženci nabrali kar za nedeljsko kosilo. Veliko biotsko pestrost območja je potrdilo kar 34 opazovanih ali slišanih vrst ptic, med njimi veliki in srednji detel, črna in zelena žolna, pivka, kratkoprsti plezalček, dlesk, vrbji kovaček in pikasti martinec.

Na najvišji točki poti se je odpiral pogled na reko Muro in njeno okolico. Posebnost tega območja so prepoznali že v pozni železni dobi, ko je bilo to območje Gradišča pri Novinah nad Šentiljem naseljeno. Mogoče so k temu prispevale tudi močne energije tega območja, kjer so danes označene tudi energijske točke. Vsi udeleženci izleta so se strinjali, da ima to območje prav posebno čarobnost, ki bi jo veliki posegi, kot je gradnja hidroelektrarn, prav gotovo uničili, zato je ohranitev reke še toliko bolj pomembna.

Pohod ob Muri, © by Gregor Domanjko
Pohod ob Muri, © by Mojca Podletnik
Pohod ob Muri, © by Gregor Domanjko
Pohod ob Muri, © by Gregor Domanjko
Pohod ob Muri, © by Mojca Podletnik
Pohod ob Muri, © by Gregor Domanjko