PODPIS PETICIJE ZA MURO V VRTU SPOMINOV IN TOVARIŠTVA

Petanjci, 30.3.2017 – V četrtek, 30. marca, je v okviru  kampanje “Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota” in v soorganizaciji s Šiftarjevo fundacijo potekal filmski večer za Reko Muro. Dogodek se je odvil v sklopu Vanekovih ekoloških večerov v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

Ernest Ebenšpanger, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, © by Miloš Bavec, WWF

V kratkem pozdravnem nagovoru je Ernest Ebenšpanger, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija pozdravil organizacijo dogodka.

»Naša fundacija je že pred leti začela z Vanekovimi ekološkimi večeri. Današnja tema sovpada z vsebino teh in veseli me, da smo soorganizatorji tega dogodka. Upam, da bomo z današnjimi argumenti tudi pristopili in razumeli, za kaj se ta kampanja bori in kaj za nas pomeni Mura. Prav tako upam, da bodo današnja predavanja tudi neprepričane prepričala in bomo kampanjo lahko podprli.«

Ernest Ebenšpanger, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

Pred filmskim večerom za reko Muro so v Vrtu spominov in tovarištva zasadili vrbo žalujko in hrast. »Vranova vrba in hrast« sta spomin in opomin na izjemno ustvarjalen prispevek dr. Antona Vratuše na različnih področjih. Udeležence dogodka je pozdravil tudi župan občine Tišina Franc Horvat, ki je tudi podpisal peticijo za ohranitev reke Mure.

Franc Horvat, župan občine Tišina, © by Miloš Bavec, WWF

»Reka Mura je za nas, ki živimo ob njej, del življenja. Ne le da sem čustveno navezan nanjo, z reko Muro se lahko poistovetim. Ne glede na to, od kod prideš, ko prečkaš reko Muro, veš, da si doma. Za reko Muro si želim, da ne bi bila stvar politike, ki tehta samo o dobičku. Dostikrat se zgodi, da se tako pozabi na malega človeka in Pomurje, kot nam pričajo pretekli dogodki. Želim si, da se postopek umeščanja hidroelektrarne (HE) na reko Muro ustavi še pred odločanjem v korist drugega javnega interesa. Hkrati podpiram take aktivnosti, ki bi pripeljale do tega, da se ta postopek ustavi.  Želim si, da se danes informiramo o tem projektu. Sam sem preučil dobršen del študije umestitve HE na reko Muro, v kateri je veliko napisanega, a se tudi študije med sabo podirajo. Taka je žal resnica. In zato to kampanjo podpiram.«

Franc Horvat, župan Tišine

Sledilo je predavanje Andreje Slameršek, koordinatorice kampanje Rešimo Muro in predsednice Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS), ter predavanje Stojana Habjaniča, predsednika Zveze društev Moja Mura, ki šteje že več kot 20 nevladnih organizacij.
Po zanimivi diskusiji so ob domačih dobrotah, ki so jih pripravili v Šiftarjevi fundaciji, sklenili večer.

Andreja Slameršek, © by Miloš Bavec, WWF
Stojan Habjanič, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer za reko Muro v Petanjcih, © by Miloš Bavec, WWF
Franc Horvat, župan občine Tišina, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer za reko Muro v Petanjcih, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer za reko Muro v Petanjcih, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer za reko Muro v Petanjcih, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer za reko Muro v Petanjcih, © by Miloš Bavec, WWF