DR. BERND LÖTSCH V ZAGOVOR REKI MURI

Dr. Bernd LÖTSCH, univ. prof., Naravoslovni muzej Dunaj, oddelek za ekologijo, je posnel nagovor v zaščito in za ohranitev reke Mure.

Reka Mura ni več darovalka organov v službi delničarjev in potratnežev! Elektrovampirji naj se končno brzdajo! Z dodatnimi žrtvami bomo samo okradli naše vnuke.”

Demokracija deluje samo z aktivnimi državljani. To je njen smisel. Brez budnih državljanov odpove celo naša pravna država, to vemo v Avstriji že od leta 1984 (Hainburg). Takrat so podkupljivi eksperti v službi vlade, obsedeni z gradnjo, politično zamahnili z roko in izdali dovoljenje za vodno pravico. Šele z zasedanjem na zahtevo civilne iniciative so dosegli, da so raziskave izvedli neodvisni hidrologi, ki so ugotovili, da bi zajezitev reke uničila kakovost pitne vode in da bi s tem postale rezerve pitne vodne za 700.000 prebivalcev neuporabne. Zaradi ločitve loke od razgibane, spreminjajoče se reke bi bil proces zračenja podtalnice ustavljen, loka bi stagnirala in začela gniti, kot podzemno močvirje. Vsemu temu bi se zaradi zajezenega prostora in ravnih nasipov pridružila še opustelost pokrajine vse do Dunaja. Danes, 30 let po tem, je Hainburška loka narodni park Donau-Auen. Takrat je pravni državi do preboja pomagal »nezakonit« in »anarhističen« državljanski protest.”