ČUDOVITIH 24 UR Z REKO MURO

Veržej, 9. in 10. 6.2017 – Da je reka Mura resnično reka ljudi, povezanih z naravo, govori dejstvo, da so ob njej vsako leto različni tabori, raziskovalni tereni za mlade, koncerti in druženja na prostem. Eden takih, zdaj že tradicionalnih dogodkov je nedvomno BioBlitz – 24 ur z reko Muro, ki je potekal 9. in 10. junija v Veržeju blizu znanega delujočega  mlina na reki Muri, Babičevega mlina.

BioBlitz – 24 ur z reko Muro, © by Simon Veberič

Dogodek je ponujal pester izbor dejavnosti, od delavnic za zlaganje ribjih origamijev, raziskovanja voda z mikroskopom, barvanja kamenčkov in oblikovanja metuljčkov  do terenskih izletov, na katerih smo spoznavali rastline in živali, spiranje zlata po metodi prednikov, opazovanja neba in zvezd, seveda pa ni bilo izključeno tudi kulturno dogajanje. Otroci vrtca in osnovne šole Veržej so pripravili zabaven program, ki ga je odlično dopolnil vedno zanimivi Marko Kočar. Zvečer smo lahko prisluhnili predavanjem slovenskih strokovnjakov ter si ogledali dokumentarni film ekipe Balkan Rivers Tour.

Z gradnjo hidroelektrarne Hrastje-Mota in vseh naslednjih predvidenih elektrarn bi uničili velik del obmurskega poplavnega gozda, poslabšala bi se kakovost podtalnice, zajezitve bi onemogočile naravno dinamiko reke,  zmanjšala bi se biotska pestrost tega resnično bogatega vodnega območja. Grobega posega v naravo, ki bi bistveno spremenil dobro ohranjeno okolje ob reki Muri, vsekakor ne potrebujemo! Poskrbimo za to, da se bomo v vseh prihodnjih letih še lahko veselili in uživali v čudoviti naravi ob Muri.

Do novih 24 ur z reko Muro pa le še velik moker pozdrav!  

Fotografije: Simon Veberič, Samo Jenčič,  Suzana Plohl, Monika Podgorelec, Andreja Slameršek