REŠIMO MURO IN EKOLOŠKA KATASTROFA V ŽIHLAVI

Sveti Jurij ob Ščavnici, 18.8.2017 – V petek, 18. avgusta, je Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici organiziralo prireditev pod skupnim naslovom Rešimo Muro. Namen prireditve je bil informirati javnost o nevarnostih in negativnih posledicah, do katerih bi prišlo v primeru izgradnje hidroelektrarn na reki Muri.

Pred več kot 50 obiskovalci Kocbekove dvorane Kulturnega in upravnega središča Sveti Jurij ob Ščavnici je domačin Branko Senčar iz Bolehnečicev uvodoma predstavil ekološki problem v Žihlavi, kjer so nekontrolirano skladiščeni nevarni odpadki, nastali pri proizvodnji in obdelavi poliestra. Dodatno je prisotne šokiral s fotografijami obstoječega stanja.

Nekontrolirano skladiščeni nevarni odpadki v Žihlavi, © by Branko Senčar

Sledila je projekcija dokumentarnega filma Pravijo ji dom, ki so ga ustvarili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Ludvika Rogana. Priča o tem, kako mladi vidijo problem izgradnje hidroelektrarn.

Njihova razmišljanja so podkrepili video prispevki dipl. inž. gradbeništva Stojana Habjaniča, ki je s strokovnimi argumenti negiral zagovornike in načrtovalce gradnje. Ti izgradnjo hidroelektrarn opravičujejo z obrazložitvami kot so: dvig podtalnice, zmanjšana poplavna ogroženost, povečana možnost namakanja in samooskrba z električno energijo.

Predavanje je obiskalo več kot 50 udeležencev, © by Nataša Bavec
Franc Čuš, predsednik Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici, © by Nataša Bavec

»Velikokrat navedeni argumenti prepričajo nepoznavalce, vendar ob podrobnejši predstavitvi in analizi kmalu ugotovimo, da so to samo prazne obljube, ki temeljijo na trhlih temeljih. Obstajajo bolj mehki in okolju prijaznejši posegi, s katerimi lahko rešujemo naštete probleme

 Franc Čuš , prof. zgodovine in geografije ter pomočnik ravnatelja na GFML
Predavanje Nataše Bavec o območju biosfere in »Evropski Amazonki«, © by Mojca Podletnik

Predstavnica kampanje Rešimo Muro! dipl. biologinja Nataša Bavec je predstavila projekt razglasitve biosfernega območja, ki bo vključen v UNESCO čezmejni biosferni rezervat Mura – Drava – Donava. Njeno predstavitev je s pozitivnimi učinki na kvaliteto bivanja in lokalno ekonomijo podkrepil znani ekolog Gregor Domajnko.

Ob zaključku prireditve je prevladovalo večinsko mnenje, da hidroelektrarne ne spadajo na reko Muro in jo naj pustimo naslednjim rodovom takšno kot je oz. še boljšo.