Z DUBIOZO PROTI HIDROELEKTRARNAM NA MURI

Ljubljana, 16.11.2017 – V četrtek, 16. novembra je v dvorani Kocka na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču v okviru Kurzschluss večerov bosansko-hercegovsko-prekmurska zasedba Dubioza kolektiv predstavila nov studijski album Pjesmice za djecu i odrasle, ki je pravkar izšel pri založbi Menart. Na koncertu je bilo slišano tudi jasno sporočilo ZA ohranitev reke Mure.

Kompaktna glasbena ekipa še vedno kar bruha energijo z odra, kar zlahka prenese na občinstvo, ki za trenutek preseže lastno individualnost ter postane – enovit Dubioza kolektiv. Glasbeniki so tudi večni aktivisti levega političnega nazora, podpirajo družbena gibanja in nevladne organizacije ter se zavzemajo za dekriminalizacijo in legalizacijo uporabe marihuane. Tako so imeli tudi kratki nagovor za podpro slovenskemu gibanju za legalizacijo samooskrbe z marihuano za lastne potrebe.

Jernej Šavel, Dubioza kolektiv, © by Dino Ninkovič Denine, Dubioza kolektiv

Dubioza kolektiv pa premore tudi Slovenca iz Prekmurja, kitarista Jerneja Šavla, ki je poskrbel, da je na oder prišlo tudi sporočilo pomurskih okoljevarstvenikov za ohranitev reke Mure pred uničujočim pohlepom hidroenergetskega lobija, pod geslom Naj Mura teče brez ovir. In z občinstvom so prepevali refren pesmi Krivo je more z besedami – kriva je Mura. »Ponavljamo! Vedno! Dokler bo potrebno!« je še povedal Šavel.

Dubioza kolektiv, dvorana Kocka, LJ, © by Dino Ninkovič Denine, Dubioza kolektiv
Študentsko društvo Iskra, delovni odbor za okoljevarstvo, © by Andreja Slameršek

Na koncertu je kampanja Rešimo Muro! s pomočjo delovnega odbora za okoljevarstvo študentskega društva Iskra zbirala tudi podpise za peticijo za ohranitev prosto tekoče reke Mure, obveščala javnost o problematiki in delila broške Rešimo Muro!. »Z banerjem smo bili povabljeni tudi na oder, kjer smo skupaj s polno dvorano ljudi prepevali refren pesmi Krivo je more z besedami – kriva je Mura in se glasno izrazili proti HE na Muri.« je zapisalo študentsko društvo Iskra v svoji izjavi za javnost.

Peticija Rešimo Muro!, © by Andreja Slameršek
Peticija Rešimo Muro!, © by Študentsko društvo ISKRA

Dubioza pa je pripravila še eno presenečenje, in sicer so svoji zvesti oboževalki Moniki za njen 50 Dubioza kolektiv koncert podarili torto.

Dubioza kolektiv, dvorana Kocka, GR Ljubljana, © by Andreja Slameršek
Dubioza kolektiv, Kocka, GR Ljubljana, © by Dino Ninkovič Denine, Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv, dvorana Kocka, GR Ljubljana, © by Polona Biček
Dubioza kolektiv, dvorana Kocka, GR Ljubljana, © by Boštjan Klun

Hvala Dubiozi kolektiv!