“SKUPAJ ZA REKE” S PREDSEDNIKOM DRŽAVNEGA ZBORA

Ljubljana, 15. 11. 2018 – Na sestanku 15. 11. 2018 so ekipo Skupaj za reke zastopali Rok Rozman (predstavnik Balkan River Defence), Andreja Slameršek (predstavnica Društva za preučevanje rib Slovenije), dr. Sonja Bezjak (predstavnica Muzeja norosti, Trate), Marjana Hönigsfeld Adamič (predstavnica inštituta Lutra). Predsednik državnega zbora se je sestanka udeležil s svojo ekipo sodelavk.

Skupaj za reke na sestanku pri predsedniku DZ, © by Katja Jemec

Predstavniki stroke in ljudstva so tokrat prvič stopili skupaj v prid vseh slovenskih ohranjenih rek, rečnih odsekov in njihovih pritokov ter predsednika državnega zbora, mag. Dejana Židana, seznanili s problematiko umeščanja hidroelektrarn na vodotoke. Opozorili so ga na številne vidike, med drugim na neučinkovitost pri reševanju energetske krize, negativen vpliv na vode nasploh in na vire pitne vode, onesnaževanje z muljem, naravovarstveni vidik, energetski vidik, problem okoljske pravičnosti in deprivilegiranih regij, kulturne dediščine in krajine, priložnost za vzdržen obrečni turizem in ekosisteme, ter nasploh upoštevanja volje državljanov pri odločanju glede tako uničujočih posegov v njihov prostor ter opozorili na alternativne rešitve.

Njihova ključna zahteva je, da se iz Energetskega koncepta Slovenije (EKS) izbriše možnost gradnje novih hidroelektrarn.  

Predsednik Državnega zbora je izrazil podporo prizadevanjem nevladnikov, ki se borijo za ohranjanje rek in vodnih virov. Strinjal se je z zahtevo, da je debate o smiselnosti tako agresivnih posegov v zadnje ohranjene vodotoke potrebno spraviti na višji nivo, kjer bo lahko stroka iz vseh sektorjev enakovredno soočila poglede.Predlagal je poti za boljšo informiranost odločevalcev v zadevi, kar lahko odločilno vpliva na finalizacijo vsebine dokumenta EKS.

Naša pogajanja z odločevalci se bodo nadaljevala v smeri pogovorov s pristojnimi organi.

Ekipa Skupaj za reke in predsednik Državnega zbora,  © by Katja Jemec
Ekipa Skupaj za reke pred stavbo Državnega zbora, © by Katja Jemec