O BIOSFERI MURA NA GIMNAZIJI LJUTOMER

Ljutomer, 9.11.2016 – V sredo, 9. novembra 2016, smo svetovni sklad za ohranjanje narave (WWF) in Zveza društev Moja Mura izvedli predavanja za dijake četrtega letnika gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Predavanje na gimnaziji Ljutomer, © by Robert Šiško
Predavanje na gimnaziji Ljutomer, © by Robert Šiško

Dijaki so se seznanili s pomenom biosfernih območij na lokalni in globalni ravni in s problematiko umestitve hidroelektrarn na reko Muro ter o njihovi ekonomski upravičenosti oziroma smiselnosti z vidika lokalnega prebivalstva in narave.

Biosferna območja (biosphere reserves) so območja, prepoznana z izjemno biotsko raznovrstnostjo, ki jih razglasi Unesco v okviru medvladnega raziskovalnega programa Človek in biosfera. Trenutni seznam vključuje 669 območij v 120 državah, od tega je 16 čezmejnih biosfernih območij.

»Tudi v Sloveniji imamo razglašena že tri biosferna območja, in sicer Julijske Alpe, Kraški biosferni rezervat ter Kozjansko in Obsotelje. Slovenska vlada je letos 19. oktobra potrdila še nominacijo biosfernega območja Mura, ki bo sestavni del pet državnega čezmejnega Biosfernega rezervata Mura–Drava–Donava. Biosferna območja so namenjena uresničitvi ravnovesja med trajnostnim razvojem z ohranjanjem biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine,«

je povedala Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje rešimo Muro pri WWF, ki je predstavila naravovarstveni pomen reke Mure.
Biosferno območje Mura je razdeljeno v 3 cone: osrednjo, robno in prehodno cono, © by ZRSVN

Biosferno območje ima opredeljena tri območja (cone) glede na način upravljanja. Osrednje območje je namenjeno zlasti ohranjanju narave, robno območje sonaravnim dejavnostim stalnega prebivalstva, ekološkemu turizmu in rekreaciji, raziskovanju in okoljskemu izobraževanju, prehodno območje pa je namenjeno zlasti gospodarskim dejavnostim ter turističnim središčem z agencijami s širokim zaledjem za turizem.

Stojan Habjanič, predsednik Zveze društev Moja Mura, © by Robert Šiško

Stojan Habjanič, predsednik Zveze društev Moja Mura, je predstavil zelo širok interdisciplinarni pogled  na temo možnosti in smisel energetske izrabe reke Mure. Hkrati je predstavil alternativni pristop iskanja uravnoteženja elektroenergetske bilance Slovenije. Slednje je poznano pod pojmom “negawatti” oz. energija, ki jo poznamo pod pojmo URE = Učinkovita Raba Energije. To je namreč na področju energetike prioriteta tako  na v EU  kot tudi v Sloveniji. Že samo določilo, da morajo države EU vsako leto zmanjšati porabo končne energije za 1,5 %, je dovolj zgovorno; to je toliko energije, kot bi je pridobile približno 3 HE na Muri!? Z drugimi besedami: varčevanje je možno veliko prej kot izgradnja novih zmogljivosti.  In šele ko izkoristimo ves varčevalni potencial, lahko razmišljamo o gradnji novih zmogljivosti,  bi lahko bilo eno od ključnih sporočil.

O dogodku tudi na spletni strani gimnazije Ljutomer: Da ali Ne gradnji hidroelektrarn na reki Muri