OSMI FILMSKI VEČER ZA MURO V TURNIŠČU

Turnišče, 18.3.2017 – V soboto, 18. marca, je v Turnišču potekal filmski večer kampanje “Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota”. Ta, že osmi marčevski filmski večer je bil izveden v sodelovanju s Klubom mladih Turnišče in Športnim društvom Izziv Pomurje ter s podporo Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS), Svetovne organizacije za naravo (WWF) in Zveze društev Moja Mura.

Filmski večer v občini Turnišče, © by Miloš Bavec, WWF
mag. Vesna Jerala Zver, županja občine Turnišče, © by Miloš Bavec, WWF

Udeležence filmske turneje je najprej nagovorila županja Vesna Jerala Zver.

»Slovenija se mora odločiti, kakšno razvojno pot bo ubrala v prihodnosti in ali se bo tudi v praksi zavzemala za trajnostno naravnan razvoj. Pomurje in reka Mura nista zgolj biser naše skupne narave, temveč predstavljata pomemben dejavnik pri razvoju sonaravnega in trajnostno usmerjenega razvoja turizma, ki je turizem prihodnosti. Kot županja sem vas že večkrat pritegnila z glasom ZA zaščito porečja reke Mure, ki je vtkan v skupne sklepe županov Pomurja in srčno upam, da bomo ta naš biser uspeli ohraniti zase in za nadaljnje rodove.«

Županja Vesna Jerala Zver

Reka Mura je še zadnja velika prosto tekoča nižinska reka v Sloveniji, ki ni pregrajena s hidroenergetskimi jezovi ter skupaj z Dravo in Donavo tvori rečno žilo, dolgo več kot 1000 kilometrov. Grozi ji uničenje s hidroenergetskimi jezovi. Trenutno poteka postopek celovite presoje vplivov na okolje za HE Hrastje-Mota. V okviru tega postopka je bilo izdelano okoljsko poročilo, katerega ugotovitev je, da bi poseg imel bistven vpliv (ocena D), kar pomeni, da ima poseg škodljive vplive na naravo, ki jih ni možno omiliti in je zato nesprejemljiv, je povedala Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje Rešimo Muro in predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS).

Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje rešimo Muro, © by Miloš Bavec, WWF

»Ekološko stanje reke Mure se izboljšuje, kar se kaže v naravi, tudi pri ribah, saj so se začele vračati rečne vrste rib, ki so izginile. Hidroelektrarne (HE) bi ekološko stanje površinskih in podzemnih voda (podtalnice/pitne vode) poslabšale, zato bodo državni organi, v kolikor bodo želeli nadaljevati s postopkom umeščanja HE Hrastje-Mota, morali uporabiti izjemo v skladu s členom 4 (7) Vodne direktive. Poleg tega bi HE pomenile še zadnji udarec za pomursko regijo. Reka Mura ima namreč velik potencial za revitalizacijo. S tem bi reševali tudi okoljske težave, s katerimi se Pomurje spopada, npr. upad podtalnice, poglabljanje rečne struge, protipoplavna zaščita … Revitalizacija reke Mure bi prispevala tudi k lokalnemu razvoju in vzpostavljanju novih delovnih mest, tudi v turizmu, ki spada med najbolj rastoče gospodarske panoge na svetu.«

Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje Rešimo Muro in predsednica DPRS
Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje rešimo Muro, © by Miloš Bavec, WWF
Podpisovanj peticije, © by Miloš Bavec, WWF
Podpisovanje peticije, © by Miloš Bavec, WWF

Filmski večer so sklenili s pogovorom ob kozarcu domačega soka Ekološke kmetije Kovačič, modrega pinota Vinogradništva Lipovec, šipona Vinoreje Kaučič ter dišečega traminca in renskega rizlinga vin Steyer.

Klub mladih Turnišče (KMT) je bil ustanovljen leta 1999. Na začetku so člane kluba predstavljali predvsem študentje in dijaki, kasneje pa so se jim je pridružili še drugi mladinci iz Občine Turnišče. Kluba mladih Turnišče največ pozornosti namenja mladinski kulturi, informiranosti mladine v občini, povezovanju z drugimi mladinskimi organizacijami ter prirejanju kulturnih in športnih prireditev za mlade in druge občane. Vsako leto organizirajo veliko dogodkov, kot so »švicanje«, jazzovski večeri, potopisna predavanja, druženja z osnovnošolci in starostniki idr. Sodelujejo s Športnim društvom Izziv Pomurja, ki je pred kratkim odprl nove društvene prostore, v katerih je potekal filmski večer za reko Muro. ŠD Izziv Pomurja želi popularizirati gibanje, rekreacijo in zdrav načina življenja. Prav tako si želijo, da v naravi ob Muri potekajo različne športne aktivnosti za vse generacije.

Filmski večer v občini Turnišče, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer v občini Turnišče, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer v občini Turnišče, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer v občini Turnišče, © by Miloš Bavec, WWF
Filmski večer v občini Turnišče, © by Miloš Bavec, WWF