RAZISKOVANJE OB MURI: VELIKA JEZERSKA BREZZOBKA

Mura v otrocih prebuja raziskovalni duh

Da, je Mura res edinstvena, in da v otrocih prebuja radovednost in raziskovalni duh, se je pokazalo v preteklih dneh. Ob sprehodu ob njej je majhnemu Roku, sicer velikemu raziskovalcu, poklonila veliko lupino školjke in tako ponovno dokazala svojo enormno biodiverziteto. Rok se najdbi ni mogel načuditi in je povedal: »Koliko vrst živali še mora živeti v Muri za katere sploh ne vemo?!«, verjetno ima prav.

Rok in Zarja z veliko jezersko brezzobko ob Muri, © by Boris Bezjak

Rok ob Muri odrašča in reka za njega predstavlja najbolj zanimivo igralnico, ki je ni moč kupiti, svoje skrivnosti pa razkrije le tistemu, ki jih je pripravljen uvideti. O najdbi je takoj obvestil strokovnjaka za mehkužce dr. Rajka Slapnika, ki je povedal, da gre za vrsto velika jezerska brezzobka (Anodonta cygnea), katere lupine je zaneslo v Muro preko potočka bodisi iz bližnje gramoznice, ribnika ali Murine mrtvice.

Velika jezerska brezzobka, Mura, © by Boris Bezjak

Velika jezerska brezzobka je večja sladkovodna školjka, ki pripada družini škržkov (Unioidea). Živi predvsem v stoječih vodah. Lupina je podolgovato jajčasta, zunaj rjavozelena, znotraj z bisernim sijajem. V dolžino zraste do 20 cm. Med iskanjem hrane rije po mulju z debelo klinasto nogo. Za sabo pušča do meter dolgo sled. Filtrira drobne delce hrane, razpršene v vodi. V Sloveniji je vrsta uvrščena na rdeči seznam in velja za vrsto zunaj nevarnosti, pri čemer pa obstaja potencialna možnost ponovne ogroženosti.

Velika jezerska brezzobka, Mura, © by Boris Bezjak
Velika jezerska brezzobka, Mura, © by Boris Bezjak
Velika jezerska brezzobka, Mura, © by Boris Bezjak