OB 150. OBLETNICI 1. SLOVENSKEGA TABORA: MURO IZBRIŠITE IZ ENERGETSKIH DOKUMENTOV!

Ljutomer, 5. 9. 2018 – V nedeljo, 5. avgusta je v Ljutomeru potekala slavnostna prireditev 150. obletnica prvega slovenskega tabora. Na prireditvi so svoje zahteve predstavili tudi predstavniki civilne družbe pod okriljem Moja Mura – zveza društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri, pod vodstvom predsednika Sama Tuša.

150. obletnica 1. slovenskega tabora Ljutomer, © by Sonja Bezjak, Muzej norosti, Trate

Na dogodku prebrana izjava:

SPOŠTOVANI PRLEKI, PREKMURCI, CENJENE SLOVENKE, SLOVENCI
V čast mi je in s ponosom na tem mestu poudarjam, da je bilo območje reke Mure pred enajstimi dnevi dne 25.07.2018 razglašeno za BIOSFERNO OBMOČJE pod okriljem UNESCA. To je cilj o katerem smo sanjali in si zanj prizadevali z vsem srcem – tako kot so si naši predniki pred 150 leti prizadevali za zedinjeno Slovenijo.

Iskreno se zahvaljujem vsem posameznikom, društvom, civilni iniciativi in pristojnim vladnim institucijam. Mura je biotsko najbogatejše območje v Sloveniji, je Natura 2000 z največ kvalifikacijskimi vrstami v Sloveniji(66), območje z največjim številom avtohtonih rib v Sloveniji(51), največji ohranjeni poplavni gozd v Sloveniji, to je naša zadnja prosto tekoča reka.

Kljub temu pa kapitalski apetiti energetsko gradbenih lobijev po gradnji HE na Muri, ne prenehajo. Več kot trideset let prebivalce pokrajine ob Muri skrbi usode naše reke.

Tukajšnji zavedni prebivalci, ki cenimo kar smo podedovali in se zavedamo odgovornosti, kaj bomo zapustili zanamcem, preprosto ne dovolimo izgradnje in naj Mura teče brez ovir.

TAKO KOT NA TABORU PRED 150 LETI DANES OD OBLASTI ZAHTEVAMO:
1. SPOŠTUJTE STROKOVNE ŠTUDIJE, KI DOKAZUJEJO, da je gradnja HE NA MURI ekonomsko neupravičena in škodljiva za okolje in človeka.
2. Pustite nam naša ogrožena mokrišča (obmurski poplavni gozd) , ki so naravna ledvica Prekmurja in Prlekije, in so naš naravni biser…
3. Pustite nam pitno vodo, ker bi gradnja elektrarn resno ogrozila oskrbo s pitno vodo za dvanajst občin z okrog 55.000 prebivalci v Prekmurju.
4. Ne uničite nam sonaravnega kmetovanja in zelenega turizma,ki so ga občine v strategijah vezale na Muro kot najpomembnejšo vrednoto.
5. PRENEHAJTE ignorirati predstavnike civilne družbe pokrajine ob Muri, umetnike, kulturnike znanstvenike in naravovarstvenike.
6. SPOŠTUJTE postopke in zakonodajo, ne pa da moramo to dokazovati prek sodišč, varuha človekovih pravic in KPK.
7. IZBRIŠITE MURO iz energetskih načrtov za zmeraj.

ČE NAŠI PREDNIKI PRED 150 LETI NE BI ZAHTEVALI ZEDINJENE SLOVENIJE, NAS DANES TUKAJ NE BI BILO.

Če ne bomo obvarovali naše Mure, tudi nas čez nekaj časa ne bo, ker bomo ostali brez duše. Zato iz tega mesta jasno, glasno in nedvoumno sporočamo, da ne bomo nasedli nobenim provokacijam več.. ne na lokalnem, kot ne na državnem nivoju. Neomajno stojimo za našimi zahtevami z besedami…MURE NE DAMO!

150. obletnica 1. slovenskega tabora Ljutomer, © by Sonja Bezjak, Muzej norosti, Trate
150. obletnica 1. slovenskega tabora Ljutomer, © by Vlado Drvarič, RD Radgona, član Moja Mura
© by Sonja Bezjak